Instruments    -    Construcció d'Instruments

Anton Walter

Anton Walter és potser el més famós de tots els constructors de pianos clàssics vienesos, principalment perquè va construir el piano de Mozart. Fou potser el primer fabricant a Viena que va començar a produir pianos de cua de dimensions completes. Malgrat la seva popularitat inicial, sembla ser que els instruments del taller de Walter van perdre ràpidament la seva popularitat després del canvi de segle. Les raons d'aquest fet són confuses; potser va ser a causa del fet que sembla ser que Walter hagués perdut l'interès per la construcció, deixant molt aviat -cap al 1790- la "feina bruta" per als seus fillastres, mentre dedicava gran part del seu temps a l'experimentació en l'horticultura, a la seva propietat al camp. Una altra possibilitat és que es podia haver tornat "políticament incorrecte" a causa de la seva associació amb el " Jacobians " -antimonàrquics vienesos simpatitzants dels revolucionaris francesos.


He construït unes quantes còpies del Walter de 5 octaves del Germanisches National Museum a Nüremberg (MINe109), el qual se suposa generalment que és de finals dels anys 1790 (la data atribuïda a aquest en el dibuix publicat -1795- és probablement una mica massa primerenca). Aquest és l'instrument que la majoria dels constructors moderns utilitzen com a base de còpia del seu model "Walter", encara que sovint es prenen llibertats generoses "adaptant" el disseny.
Aquest instrument és un exemple típic del període "mitjà" de Walter, caracteritzat per una estructura interior formada per un suport per a la taula harmònica elevat sobre unes columnes. Aquesta estructura és significativament diferent dels primers instruments que sobreviuen, incloent-hi el de Mozart, així com també dels instruments de Walter dels voltants de 1800 i posteriors. És un bon instrument per a tocar Beethoven i Haydn tardà i la música dels seus voltants, i fins i tot serveix bastant bé per a la música de cambra i els Lieder de Schubert. Tanmateix, el seu disseny global i el seu mecanisme el fan una elecció gens ideal per a la literatura anterior, com Mozart i C. P. E. Bach. El propi Walter de Mozart es diferencia completament d'aquest instrument gairebé en totes les maneres possibles.